:: Történet

RÉGI KLUB – ÚJ NÉV
ZALASZÁM- ZAC
ÉS SPORTISKOLA

 

Az 1992. április 14-én 23 alapító taggal megalakult Zalaegerszegi Atlétikai Club (ZAC) az elmúlt 17 év alatt Magyarország egyik meghatározó atlétikai klubja lett.
A sportegyesület négy olimpikonnal, egy tucat Világ- és Európa bajnoki résztvevővel, Universiade és Európa Kupa helyezésekkel és csapatban Bajnokcsapatok Európa Kupája 8. helyezéssel büszkélkedhet.
Magyar bajnokaink és magyar válogatottjaink elvitték Zalaegerszeg város, a mindenkori névadó szponzor és a több mint 200 támogató cég jó hírét a világ négy kontinensére. 1993. december 3-tól 2005. március 18-ig Royal Sped ZAC, majd 2005. március 18-tól ZALASZÁM- ZAC néven folytatjuk a sikersorozatot.

2008. év végén megérett a helyzet arra, hogy az egészen fiatal korú gyerekeket foglalkoztató sportágakkal felvegyük a versenyt.
Rövid idő alatt megszerveztük a saját SPORTISKOLÁT.
Megtaláltuk a megfelelő edzőket, akik igaz hittel olyan bravúrt vittek véghez, hogy az első országos bajnokságon gyermek korcsoportos csapataink bajnoki aranyat nyertek.

 

Nagyon sajnáljuk viszont, hogy az önkormányzat egyelőre anyagi okokra hivatkozva kimaradt a ZALASZÁM SPORTISKOLA sikeréből.
Ezúton köszönjük a szülők áldozatvállalását és a ZALASZÁM Informatikai Kft. anyagi és erkölcsi támogatását.

MEGKAPTUK A ZALAEGERSZEGÉRT DÍJAT

NÉGY OLIMPIÁN IS RÉSZT VETTEK A ZAC ATLÉTÁI

 

A ZTE Atlétikai Szakosztályából 1992-ben alakult Zalaegerszegi Atlétikai Club másfél évtizedes Zalaegerszeg városáért tett közhasznú feladatáért és a város hírnevének külföldi és itthoni öregbítéséért kapja a díjat.

 • A ZAC elnöksége a megalakulás óta csak a névadó szponzorok vezetőinek személyében változott. Olyan zalaegerszegi születésű és Zalaegerszegért sokat tett személyiségek alkotják a testületet, mint Kauzli Józsefné, Szakály István, Rácz Sándor, Tóth Zoltán, Kondor Zsolt, dr. Szász Péter, Lukács Márton, dr. Zumbok Ferenc, Mátay Ferenc, Rigó Csaba.
 • Az edzői testület is állandó és zalaegerszegi kötődésű diplomás csapat. Kámán Ferenc, Laczkó László, Gyulai Gyula, Csiszár Attila, Csikós Sándor, Pintér Jánosné, Hajas Éva, Ambrus László, Pajor László, Bacsa Istvánné, dr. Sinkóné Pintér Viktória, Bella Attila, Bella – Kálmán Eszter, Both Vilmos szakmai irányításával 318 (!) országos bajnoki címet nyert a „kezük alatt” nevelődött mintegy 5000 zalaegerszegi fiatal.
 • A ZAC sportolói 4(!) olimpián vettek részt . Ilyen bravúrt még zalaegerszegi sportegyesület soha nem ért el. Kozáry Ágnes személyében ők adták az első egerszegi olimpikont (1992 Barcelona).

Horváth Gergely személyében pedig az első téli olimpikont (2006 Torinó).
2004-ben Zalából egyetlen olimpikon volt ott Athénban, Horváth Gergely gerelyhajító.
2008-ban Kálovics Anikó személyében szintén adtak olimpikont Pekingben. A szokások szerint szintén egyetlenként Zalaegerszegről.

 • 5 földrészre vitték el a város jó hírét az atléták Los Angelestől Tokióig, Stokholmtól Dél Afrikáig.
 • A női Bajnokcsapatok Európa Kupáján 1992-ben 8. lett a ZAC Cipruson.
 • Világbajnoki 7. helyezett volt Kozáry Ágnes (1991. Tokió)
 • Európa bajnoki 5. helyezett Kálovics Anikó.
 • Universiade 4. helyezett volt Kiss László (200m), 10. Kiss Gábor (400m).
 • 6 világbajnoki és 7 Európa bajnoki résztvevő képviselte Zalaegerszeget világvárosokban.
 • A váltófuló BEK-ben 6 ezüstérmet nyertek a hölgyek.
 • A 318 országos bajnoki címből      100 felnőtt,

a 269 bajnoki ezüstből                      86 felnőtt,
a 282 bajnoki bronzéremből                       70 felnőtt.

 • Évente 10-15 rangos atlétikai versenyt rendez a sportegyesület Zalaegerszegen átlagosan 300-400, évente 6000-8000 résztvevővel.
 • A város legnagyobb tömegeit megmozgató sporteseményt, a SAMSUNG FUTÓFESZTIVÁLT 11 éve a ZAC rendezi több ezer résztvevővel.
 • Tevékenységük hasznos, hisz legalább 100 egyetemista atléta visszaversenyez a ZAC színeiben.
 • Vonzó az egyesület a megszűnt szakosztályok atlétáinak is annak ellenére, hogy nincs főfoglalkozású atléta Zalaegerszegen.
 • A filozófiájuk is követésre méltó. A munka, a tanulás a sport magas színvonalon is összeegyeztethető.
 • Karitatív tevékenységet is folytat a klub. Horváth Ferenc vak sportoló bronzérmes volt az Európa bajnokságon és ott volt Athénban a paralimpián.
 • A zalai és zalaegerszegi vállalkozók is szívesen felvállalják a ZAC támogatását, mert rendezvényeik, reklámértékük, filozófiájuk, sporteredményeik korrektek. Az önkormányzat mellett ezért lett a klub támogatója közel 300 zömmel helyi vállalkozás.

 

A SPORTBIZOTTSÁG

a ZALAEGERSZEGÉRT DÍJAT nem „díjazta”!
Tőlük a 2006-os évi működési támogatás egyharmadát(!!!) kaptuk.
A bizottság 13 tagú!
Mellettük működik három főfoglalkozású „szakapparátus”.
A bizottság képviselő tagjai, az úgynevezett „szakértők” és hivatalnokok éves díjazására fordított pénz megoldaná Zalaegerszeg sportéletének összes égető problémáját.

Megjegyzem: A megyei önkormányzatnál egyetlen talpraesett, hozzáértő szakértő vezényli le a megye sportéletét…

 

MI EZT GONDOLJUK
AZ ATLÉTIKÁRÓL,A SPORTRÓL

A ZALASZÁM-ZAC elnöksége, menedzsmentje pontosan ismeri a megoldásokat.
Széles alapokon nyugvó kiválasztás és utánpótlás nevelés. Ez volt a Nemzeti Atlétikai Program, mely 1999 óta kiválóan működött, s megérett arra, hogy az iskolák és a sportegyesületek szerződésekkel is egymásra találjanak. Ekkor a GYISM, élén a korábbi sportminiszterrel negyedére lecsökkentette az állami támogatás. Sőt Gyurcsány Ferenc felszámolta maga mögött a Sportminisztériumot is! De mi itt Zalaegerszegen az önkormányzat és a szponzorok segítségével mindenáron meg fogjuk tartani az atlétika ezen értékét, alappillérét. Bár az állami megszorítás idén minket is súlyosan érint!
Ugyanakkor a minőségi utánpótlás nevelést tarjuk a második pillérnek. Helyi edzőkkel és fiatalokkal. Belőlük nő ki az egyetemisták derékhada, akiket egyúttal az életre nevelésben is segítünk, s tőlük várjuk a felnőtt élvonalbeli eredményeket. Néhány munka mellett sportoló felnőtt atléta felkészítését, versenyeztetését is támogatni kívánjuk a jövőben is. A világszínvonalú eredmények eléréséhez profi háttérrel, profi egyesületté kellene átalakulnunk, aminek jelenleg sem Zalaegerszegen, sem Magyarországon nincs realitása...
Célunk, feladatunk, tevékenységünk a mai eldurvult, elanyagiasodott világban üde színfoltja az életnek. Több mint 400 fiatalnak, 19 szakképzett szakember irányításával, felügyeletével mindennapi értelmes, tartalmas elfoglaltságot tudunk nyújtani. Tanítványaink megtanulják az idő értékét, nem keríti őket kísértésbe a nikotin, az alkohol, és a drog. Megtanulnak küzdeni értelmes célokért. Legyőzik magukat nap mint nap az edzéseken. Megtanítjuk őket feldolgozni a siker és a kudarc emberhez méltó elviselését. Az atlétikában pontosan mérhető a teljesítmény, s a sportág valamennyi résztvevője SZABÁLYOK közt tevékenykedik.
S ha ezekhez az értékekhez még színvonalas teljesítményükkel elviszik városunk, megyénk támogatóink és Magyarország jó hírét a világba, az már csak ráadás!
Az atlétika, mint alapozó, mint nevelő sportág támogatásához kérjük a sport-, az oktatási, az egészségügyi, a honvédelmi, a kulturális minisztériumok, az összes Magyarországon működő országos civil és állami sportszerveződés (ÖKM, NUSI, SIOSZ, MOA, MOB, Nemzeti Sportszövetség, NUPI, SOSZ, Wesselényi Sport Alapítvány) az önkormányzatok, a sportirodák hivatalnokai, az atlétika értékeit felismerő gazdasági vállalkozások támogatását.
Elvárjuk, hogy a sportra szánt egyre csökkenő támogatást NE! a sporhivatalok, apparátusok, bizottságok stb. használják fel saját működésükre!!!
Így közös összefogással egy a mainál egészségesebb, optimistább nemzetet fogunk felnevelni a SPORTOLÁS eszközével!