:: Aktuális híreink

2017.05.13

Pro Urbe címet kapott Szakály István



Szakály István egyesületünk alapítója ügyvezető igazgatója rangos városi kitüntetést vehetett át a 770 éves Zalaegerszeg ünnepi közgyűlésén. A rangos elismerést Szabolcs Péter szobrászművésszel Zalaegerszeg Díszpolgárával és Stróber László szintén Pro Urbe díjas apát-plébánossal együtt vehette át GÉZA bácsi.

Szakály István egykori válogatott atléta, a Zalaszám ZAC ügyvezetője 1947-ben született Zalaegerszegen. 
Sportolói pályafutását labdarúgóként kezdte a ZTE csapataiban, majd 18 éves korától váltott az atlétikára. Többször utánpótlás és kétszer a felnőtt válogatott tagjaként képviselte hazánkat a rövidtávfutó versenyszámokban. A 4x400 m-es váltóval országos utánpótláscsúcsot is tartottak.
Sportolói pályafutása befejezése után edzői tevékenységet végzett a tanítás mellett, majd a megalakuló Zalaegerszegi Sportiskola atlétikai szakág vezetője lett. A ZTE atlétikai szakosztályánál folytatta, több tanítványa szerepelt a korosztályos válogatottakban, Ifjúsági Barátság Versenyen és junior Európa-bajnokságon. A későbbi olimpiai és világbajnoki döntős, fedettpályás Európa-bajnok gátfutó, Bakos György nevelőedzője volt négy évig.
A szakosztály vezetőedzői posztja mellett dolgozott az egyesület elnökhelyetteseként is, majd 1992-től a Zalaegerszegi Atlétikai Club ügyvezetője. Társadalmi munkában 20 évig volt a Zala Megyei Atlétikai Szövetség elnöke, egy ciklusban a Zala Megyei Sportszövetségek Egyesülését is irányította elnökként.
A Zalaegerszegi AC idén lesz 25 éves, a klub adta Zalaegerszeg első olimpikonját, azóta további 4 olimpián volt ZAC versenyző, több száz országos bajnokságot nyertek a sportolóik, és valamennyi korosztályos világversenyen szerepeltek atlétáik. Az egyesület 16 mellékállású edzővel 400 fiatal sportolását biztosítja, és a felnőttek részére külön szabadidősportos szakosztályt működtet.
Zalaegerszeg MJV Közgyűlése 1995-ben „Zalaegerszegért” díjat adományozott részére.
A klub irányításában, az anyagi háttér megteremtésében, az évente 1 - 2 országos és tíz régiós verseny megszervezésében elévülhetetlen érdemeket szerző Szakály István az idén tölti be 70. életévét.


Vissza